Bästa domänleverantör 2021

Hitta den bästa domänleverantören på riktigt – utan affiliate program och betalda annonser så att din hemsida ska må bra.

Sidan är också tillgänglig på English

This page is also avaliable in Swedish

Artikel information

6 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
15 juni, 2021

Bästa domänleverantör 2021

Har du hittat det perfekta domännamnet, men vet inte riktigt hos vem du ska registrera det?

Det finns för tillfället 132 olika leverantörer av .se och .nu domäner, varav endast 46 av företagen är baserade i Sverige.

Men hur vet man vilken man ska välja?

Här är vår granskningsprocess för domänleverantörer i detalj:

  • Vi kollar om leverantörerna är registrerade hos Internetstiftelsen
  • Vi jämför priset och förnyelsepriset
  • Vi säkerställer att de har svenska namnservrar som är bäst för hastigheten
  • Vi tittar närmare på deras funktioner som snapback, mängdrabatt och kundsupport.
  • Vi uppdaterar resultatet regelbundet

Sveriges bästa domänleverantörer

Det finns flera olika saker man ska tänka på som pris, förnyelsepris.

Nedan är en lista på de 5 bästa domänleverantörerna i Sverige som vi har jämfört hittills.

Vill du skippa informationen och jämföra de olika alternativen direkt? Tryck här eller skrolla ner till Sammanfattning & Jämförelse.

1. Egensajt – Det bästa valet generellt

Egensajt
+ Internetstiftelsen (Registrerad)
+ Samma förnyelsepris (127kr)
+ Svenska Namnservrar
+ Live Chat Support
+ Snapback av domäner
+ Mängdrabatt på 8%

Egensajt är klart bäst när det kommer till domäner. Likt deras webbhotell har de även samma förnyelsepris på domäner, och du får mängdrabatt på 8% om du har mer än 20 domäner registrerade.

De erbjuder även möjligheten att snapbacka domäner. Detta är en tjänst som registrerar ett redan upptaget domännamn så fort det har blivit ledigt. Om du verkligen vill ha ett domännamn, och vill vara säker på att ingen annan hinner att registrera det före dig så är det väsentligt att använda sig av snapback.

2. Loopia – Samma paket men något dyrare än Egensajt

Loopia
+ Internetstiftelsen (Registrerad)
+ Samma förnyelsepris (130kr)
+ Svenska Namnservrar
+ Live Chat Support
Ingen snapback
Ingen Mängdrabatt

Loopia är också ett väldigt bra val om du ska registrera domän. De är ett väl etablerat företag och har funnits på marknaden ända sedan 90-talet!

Deras priser är bara något dyrare än Egensajt, men om du har fler än 20 domäner så är fortfarande Egensajt med deras mängdrabatt totalt värt det.

Loopia har ingen snapback av domäner, men deras DNS inkluderar e-post vidarebefordring. Med vidarebefordring av e-post kan man skicka mejl till test@dindomän.se, men du får den på din vanliga e-post, test@gmail.com.

3. Oderland – Samma paket men något dyrare och mindre populärt än Loopia

Oderland
+ Internetstiftelsen (Registrerad)
+ Samma förnyelsepris (130kr)
+ Svenska Namnservrar
+ Live Chat Support
Ingen snapback
Ingen Mängdrabatt

Oderland är likt Egensajt på många olika håll. De har både samma pris som de har första året och både är registrerade hos Internetstiftelsen.

I pris skiljer de endast 3 kr/år om du har en domän. Skillnaden blir dock betydligt större om du har många domäner eftersom att Oderland inte har någon Mängdrabatt.

De saknar också snapback av domäner.

4. Miss hosting – Det bästa valet om du vill ha något billigt första året

Miss hosting
Internetstiftelsen (Ej Registrerad)
Dyrare förnyelsepris (139kr)
+ Svenska Namnservrar
+ Live Chat Support
Ingen snapback
Ingen Mängdrabatt

Miss hosting har billigt registreringspris på 99kr för .se och 119 för .nu. Däremot kan jag inte säga det samma om förnyelsepriset som ligger på 139kr, nästan en 40% ökning!

Jag kunde heller inte hitta dem i listan över Sveriges olika domän registrars. Detta betyder att de förmodligen är en återförsäljare av domännamn.

En återförsäljare av domäner är någon som köper domännamn hos någon annan som är registrerad hos Internetstiftelsen för ett billigare pris och sedan säljer dem för ett högre pris till dig, kunden.

5. HostUp – Ett helt okej val om du vill ha webbhotell och domän i ett

HostUp
Internetstiftelsen (Ej Registrerad)
+ Samma förnyelsepris (136kr)
+ Svenska Namnservrar
+ Live Chat Support
Ingen snapback
Ingen Mängdrabatt

Likt Miss hosting så kunde jag inte hitta dem i listan över Sveriges olika domän registrars, samt att de inte erbjuder någon mängdrabatt och snapback.

Olikt Misshosting så är de lite billigare, och erbjuder samma förnyelsepris. Problemet är att de endast erbjuder DNS om man har ett webbhotell med dem. Detta gör det helt opraktiskt att köpa domän hos HostUp så vidare man inte också köper deras webbhotell. Detta är anledningen till att de kommer på plats nummer 5 istället för nummer 4.

Vad är en domänleverantör

En domänleverantör är någon som har gets möjligheten att registrera domäner av internetstiftelsen. De betalar en avgift på 10 000kr om året för att få denna möjligheten.

Alla registrars måste följa internetstiftelsens regler så det är inte så att någon leverantör bara kan lura dig och ta ditt domännamn. Du kan alltid flytta leverantör när som helst och det kostar inget.

Vem ska köpa en domän?

Om du vill ha en webbsida som är enkel att komma ihåg, som till exempel andersson.se så ska du köpa en domän. En domän egentligen text variationen av en IP adress.

Det fungerar så att i din namnserver så ställer du in vilken IP address, A för IPv4 och AAAA för IPv6, som du vill att din hemsida ska peka mot. Om du kan tänka dig ha en IP adress 123.123.123.123 istället för en domän så fungerar ju det såklart också bra. Men jag rekommenderar starkt att du skaffar en domän.

Att använda sig av en IP adress är bäst medans du håller på att bygger hemsidan. Det finns ju en anledning till att du aldrig hittar IP adress hemsidor på Google och det är ju helt omöjligt att komma ihåg det.

Finns det gratis alternativ?

Ja, det finns gratis alternativ till domännamn. Det brukar kallas för dynamisk DNS. Jag vet att i min router så finns det en inställning för dynamisk DNS. Man brukar använda sig av detta om man inte har en statisk IP adress.

Duck DNS är vad jag rekommenderar att använda dig av om du vill ha en gratis domän. Då får du något som ser ut som följande: domännamn.duckdns.net. I självaste verket är det en subdomän av domänen duckdns.net

Kan jag fixa en lokal domän?

Om du inte vill registrera din domän ännu, men ändå vill installera WordPress på den domänen så kan du göra detta genom att redigera din .hosts fil. En .hosts fil är som en lokal DNS. Vi gick igenom det i våran guide om att byta webbhotell.

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är den adressen som skrivs, eller står i URL fältet.

Internet är ett stort nätverk av massor av datorer. Varje dator har sin unika IP adress, en serie av nummer som är krångligt att komma ihåg. För att göra det lättare för oss används domäner. En domän kan så enkelt som ett ord, blå.se. Detta gör så att du inte behöver uppge en massor av siffror för att hitta webbplatsen och kommunicera med datorn.

Så här fungerar det:

1. När du besöker en webbplats med en domän så skickar den först iväg begäran till ditt systems valda DNS, domännamnssystemet.

2. Dessa servrar söker sedan efter webbhotellets namnservrar för just den domänen och vidarebefordrar den informationen till din dator

3. Webbhotellets namnservrar säger sedan till vilken IP adress som domänen har och du kan nu ladda in hemsidan.

Domännamn och vilken namnserver de har finns i och underhålls av domänregistrar, för .se och .nu är det Internetstiftelsen. Internetstiftelsen arbetar sedan tillsammans med domänregistratorer, som Egensajt för att kunna erbjuda dig diverse tjänster. Det är endast den domänregistratorn som du har valt som kan ändra och ta bort information om ett specifikt domännamn i den centrala registerdatabasen.

Sammanfattning på de bästa domänleverantörerna:

Leverantör

Pris

Internetstiftelsen

Snapback

Kundtjänst

Egensajt webbhotell

127kr/år

Registrerad

Ja

Live Chatt, Mejl, Telefon

loopia

130kr/år

Registrerad

Nej

Live Chatt, Mejl, Telefon

Oderland webbhotell

130kr/år

Registrerad

Nej

Live Chatt, Mejl, Telefon

misshosting webbhotell

139kr/år

Ej Registrerad

Nej

Live Chatt (engelsk), Mejl, Telefon

txZ2mmT min

136kr/år

Ej Registrerad

Nej

Live Chatt, Mejl

Webbhotell Info