Bästa domänleverantör 2024

Hitta den bästa domänleverantören på riktigt. Vi jämför även priset och tar hänsyn till förnyelsepriset.

Artikel information

7 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
12 april, 2024

En lista på några av de domänleverantörer vi har listat. Listan inkluderar HostUp, Egensajt, Loopia samt Miss Hosting.

Har du hittat det perfekta domännamnet, men vet inte riktigt hos vem du ska registrera det?

Det finns för tillfället 109 olika leverantörer av .se och .nu domäner, varav endast 37 erbjuder både .nu, .se och är baserade i Sverige.

Men med så många olika alternativ, hur vet man vilken man ska välja?

Här är vår granskningsprocess för domänleverantörer i detalj:

  • Vi kollar om leverantörerna är registrerade hos Internetstiftelsen
  • Vi jämför priset och förnyelsepriset
  • Vi säkerställer att de har svenska namnservrar som är bäst för hastigheten
  • Vi tittar närmare på deras funktioner som snapback, mängdrabatt och kundsupport.
  • Vi uppdaterar resultatet regelbundet

Sveriges bästa domänleverantörer

Det finns flera olika saker man ska tänka på som pris, förnyelsepris.

Nedan är en lista på de 5 bästa domänleverantörerna i Sverige som vi har jämfört hittills.

Vill du skippa informationen och jämföra de olika alternativen direkt? Tryck här eller scrolla ner till Sammanfattning & Jämförelse.

infografik sammanfattning på vad du ska tänka på när du väljer den bästa domänleverantören

1. HostUp – Det bästa valet generellt

HostUp
+ Internetstiftelsen (Registrerad)
+ Billigt förnyelsepris (125kr)
+ Svenska Namnservrar
+ Det billigaste alternativet
+ DNSEC automatiskt
+ Snapback + Registry-lock

Om du vill köpa domän billigt är HostUp den domänleverantör du ska välja. De är det absolut billigaste alternativet när det gäller förnyelser av .se domäner, endast 125kr per år! Billigare än så kan det inte bli eftersom att det är det faktiska priset som en registrar för Internetstiftelsen betalar.

De har även en funktion som gör så att DNSSEC automatiskt konfigureras när du köper en domän här. DNSSEC är en säkerhetsfunktion som gör din DNS säkrare genom att posterna signeras med kryptografiska nycklar och säkerställs de verkligen kommer från rätt källa och inte ändrats på vägen.

Förutom det inkluderas även Registry-lock. Registry-lock är en tjänst skyddar din domän mot obehöriga ändringar vilket många registrar andra registrars tar betalt för. Som exempel kostar denna tjänst 499kr att aktivera hos Loopia och sedan 199kr per år därefter.

Snapback av domäner hos HostUp kostar inte heller något extra utöver priset för registrering av domännamn.

Sammanfattningsvis kan man säga att om du har tänkt att ha kvar din domän i några år så lönar det sig definitivt att välja den billigaste domän registratorn. Samma sak gäller även om du har flera domäner där varje krona sparat kan göra stor skillnad.

2. Egensajt – Ett riktigt bra val

Egensajt
+ Internetstiftelsen (Registrerad)
+ Samma förnyelsepris (189kr)
+ Svenska Namnservrar
+ Live Chat Support
+ Snapback av domäner
+ Mängdrabatt på 8%

Likt deras webbhotell har de även samma förnyelsepris på domäner, och du får mängdrabatt på 8% om du har mer än 20 domäner registrerade.

De erbjuder även möjligheten att ta snapbacks på domäner. Detta är en tjänst som registrerar ett redan upptaget domännamn så fort det har blivit ledigt. Om du verkligen vill ha ett domännamn, och vill vara säker på att ingen annan hinner att registrera det före dig så är det väsentligt att använda sig av snapback.

3. Loopia – Samma paket men något dyrare än Egensajt

Loopia
+ Internetstiftelsen (Registrerad)
+ Samma förnyelsepris (219kr)
+ Svenska Namnservrar
+ Live Chat Support
Webbhotell krävs för DNS

Loopia är också ett väldigt bra val om du ska registrera domän. De är ett väletablerat företag och har funnits på marknaden ända sedan 90-talet!

Deras priser är bara något dyrare än Egensajt, men om du har fler än 20 domäner så är fortfarande Egensajt med deras mängdrabatt totalt värt det.

Loopia har ingen snapback av domäner, men deras DNS inkluderar e-post vidarebefordring. Med vidarebefordring av e-post kan man skicka mejl till test@dindomän.se, men du får den på din vanliga e-post, [email protected].

Problemet med denna domän registrar är att du måste ha ett webbhotell för att kunna få lov att använda deras DNS tjänst, eller i alla fall betala extra för denna. Hos alla andra leverantörer av domännamn som vi har listat här ingår det. Loopia DNS faktureras likt domännamn årsvis och kostar 108 kr/år.

4. Miss Hosting – Det bästa valet om du vill ha något billigt första året

Miss Hosting
Internetstiftelsen (Ej Registrerad)
Dyrare förnyelsepris (189kr)
+ Svenska Namnservrar
+ Live Chat Support
Ingen snapback
Ingen Mängdrabatt

Miss Hosting har billigt registreringspris på 9kr för .se och 139kr för .nu. Däremot kan jag inte säga detsamma om förnyelsepriset som ligger på 189kr för .se och 199kr för .nu.

Jag kunde heller inte hitta dem i listan över Sveriges olika domän registrars. Detta betyder att de förmodligen är en återförsäljare av domännamn.

En återförsäljare av domäner är någon som köper domännamn hos någon annan som är registrerad hos Internetstiftelsen för ett billigare pris och sedan säljer dem för ett högre pris till dig, kunden.

5. Oderland – Samma paket men något dyrare och mindre populärt än Loopia

Oderland
+ Internetstiftelsen (Registrerad)
+ Samma förnyelsepris (189kr)
+ Svenska Namnservrar
+ Live Chat Support
Ingen snapback
Ingen Mängdrabatt

Oderland är likt Egensajt på många olika håll. De har både samma pris som de har första året och både är registrerade hos Internetstiftelsen.

De saknar också snapback av domäner. Om du har tänkt att skaffa ett webbhotell här kan det vara bra att även ha din domän här. I annat fall finns det ingen bra anledning att betala med för samma tjänst.

Vad är en domänleverantör

En domänleverantör, även kallad registrar är någon som har getts möjligheten att registrera domäner. För .se toppdomänen är det Internetstiftelsen. Företag som vi listat ovan är återförsäljade till Internetstiftelsen. De betalar först en engångsavgift på 10 000 kr för att få lov att utföra ett funktionstest som visar att deras system kan göra det som krävs. Utöver detta betalar de ytterligare 5 000 kr om året som en administrativ avgift för att få möjligheten att registrera .se domäner.

Alla registrars måste följa Internetstiftelsens regler så det är inte så att någon leverantör bara kan lura dig och ta ditt domännamn. Om du hittar en domänleverantör som är registrerad hos Internetstiftelsen är du i säkra händer. Du kan alltid byta leverantör när som helst och det kostar inget.

Om du skulle få problem med din domänleverantör kan du vända dig direkt till internetstiftelsen för hjälp.

Vem ska köpa en domän?

Om du vill ha en webbsida som är enkel att komma ihåg, som till exempel andersson.se så ska du köpa en domän. En domän egentligen text variationen av en IP adress.

Det fungerar så att i din namnserver så ställer du in vilken IP address, A för IPv4 och AAAA för IPv6, som du vill att din hemsida ska peka mot. Om du kan tänka dig ha en IP adress 123.123.123.123 istället för en domän så fungerar ju det såklart också bra. Men jag rekommenderar starkt att du skaffar en domän.

Att använda sig av en IP adress är bäst medans du håller på att bygger hemsidan. Det finns ju en anledning till att du aldrig hittar IP adress hemsidor på Google och det är ju helt omöjligt att komma ihåg det. Sen kan du komma få stora problem om leverantören av ditt webbhotell byter ip adress.

Finns det gratis alternativ?

Ja, det finns gratis alternativ till domännamn. Det brukar kallas för dynamisk DNS. Jag vet att i min router så finns det en inställning för dynamisk DNS. Man brukar använda sig av detta om man inte har en statisk IP adress.

Duck DNS är vad jag rekommenderar att använda dig av om du vill ha en gratis domän. Då får du något som ser ut som följande: domännamn.duckdns.net. I självaste verket är det en subdomän av domänen duckdns.net

Kan jag fixa en lokal domän?

Om du inte vill registrera din domän ännu, men ändå vill installera WordPress på den domänen så kan du göra detta genom att redigera din .hosts fil. En .hosts fil är som en lokal DNS. Vi gick igenom det i våran guide om att byta webbhotell.

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är den adressen som skrivs, eller står i URL fältet.

Internet är ett stort nätverk av massor av datorer. Varje dator har sin unika IP adress, en serie av nummer som är krångligt att komma ihåg. För att göra det lättare för oss används domäner. En domän kan så enkelt som ett ord, blå.se. Detta gör så att du inte behöver uppge en massor av siffror för att hitta webbplatsen och kommunicera med datorn.

Så här fungerar det:

1. När du besöker en webbplats med en domän så skickar den först iväg begäran till ditt systems valda DNS, domännamnssystemet.

2. Dessa servrar söker sedan efter webbhotellets namnservrar för just den domänen och vidarebefordrar den informationen till din dator

3. Webbhotellets namnservrar säger sedan till vilken IP adress som domänen har och du kan nu ladda in hemsidan.

Domännamn och vilken namnserver de har finns i och underhålls av domänregistrar, för .se och .nu är det Internetstiftelsen. Internetstiftelsen arbetar sedan tillsammans med domän registratorer, som Egensajt för att kunna erbjuda dig diverse tjänster. Det är endast den domän registratorn som du har valt som kan ändra och ta bort information om ett specifikt domännamn i den centrala register databasen.

Vilken är den billigaste domän registrar?

HostUp är den billigaste leverantören av .se domännamn om man ser till förnyelsepriset. Internetstiftelsen tar ut en avgift på 125kr per domännamn, och det är det absolut lägsta priset en leverantör kan erbjuda dig utan att gå back. HostUp erbjuder domäner till precis ovanför detta pris.

Sammanfattning på de bästa domänleverantörerna:

Registrar för .se Förnyelsepris DNSSEC Omdöme
HostUp logotyp Ja 125kr Ja Läs
Egensajt logotyp Ja 189kr Ja Läs
Loopia logotyp Ja 219kr Ja Läs
Miss Hosting logotyp Nej 189kr Okänt Läs
Oderland logotyp Ja 189kr Ja Läs
Webbsajten