Omdöme

Miss Hosting recension: Det billigaste webbhotellet?

Det billigaste webbhotellet första året. Sen kan du förvänta dig ingångspris på 99 kr/månad.

Artikel information

10 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
1 januari, 2024

Miss hosting recension

Letar du efter ett billigt alternativ för fösta året, och planerar att antingen byta webbhotell, eller lägga ner din hemsida inom ett år? Då kanske Miss Hosting är rätt alternativ för dig.

Miss Hosting har väldigt bra ingångspriser. Oftast ligger de på 9kr per månad, men ibland kan det ligga så lågt som 1kr per månad. Vad är haken? Förnyelsepriset. Efter det första året får du en rejäl prischock på 99kr, eller ungefär 1000% högre än vad du betalade för första året.

När vi har betygsatt Miss Hosting har vi undersökt följande områden:

  • Hastighet: Hur snabb blir din hemsida hos Miss Hosting jämfört med andra webbhotell? Vi har testat och övervakat en WordPress sida med hjälp av Pingdom under ett helt år. Vi har sedan publicerat resultatet transparent som kan laddas ner i PDF format nedan.
  • Upptid: Hur pålitligt är Miss Hostings webbhotell? Vi har övervakat våran sida och gjort en anmärkning när den har gått ner.
  • Prissättning: Hur ser priserna ut relativt till andra inom hosting branschen, och hur är det med förnyelsepriset?
  • Funktioner: Har de alla de funktioner du vill ha och behöver för att bygga din hemsida?
  • Kundtjänst: Är kundtjänsten kompetent och kan du lita på dem om du behöver hjälp med din hemsida? Är de svensk talande?

Enligt vår övervakningstjänst har Miss Hosting haft driftfel både i maj och april och deras upptid ligger på 99.96%. En WordPress-webbplats laddas på knappt 470 ms.

Snabb sammanfattning

Betyg
4,2/5
Hastighet470 ms
Upptid99.96%
Tekniska specifikationerObegränsat bredband, lågt ram minne på 768MB, upp till 4096MB
WebbplatsflyttIngen flyttjänst
Webbhotells lösningarWebbhotell, VPS och Dedikerad server
ApparWordPress, Joomla, Drupal, Magento, och mer än 350st ändra
SupportMejl, chatt, ärende och telefon
Pris9kr startpris, förnyas för 99kr per månad

Miss Hosting
+ Upptid (99.96%)
+ Hastighet (470 ms)
+ Servrar i Sverige
+ Live Chatt Support
Många begränsningar
Högre förnyelsepris

Om Miss Hosting

Vi börjar med att ta en titt på självaste företaget.

Miss Hosting är en del av Miss Group som grundades 2014. Miss Group är en koncern som driver flera olika webbhotell därav Fsdata, Stablehost, Ballou, Hemsida24, NameISP och många fler. Genom NameISP är de ICANN-ackrediterad för många topp domäner.

De säger sig vara ett av de snabbaste växande webbhotellen. Det är ingen fråga om att deras affärside går ut på tillväxt. Som exempel på detta erbjuder de nya kunder webbhotell för 1kr per månad, samtidigt som de erbjuder sina affiliates flera 100% i provision för att göra reklam för dem.

Det är ett internationellt företag och har hemsida på flera språk, till exempel Bulgariska. Företaget har huvudkontor i flera länder, bland annat, Sverige, England, USA, Kanada, Spanien, Bulgarien, Mexiko, till och med Indien.

Miss Hosting hemsida

För och nackdelar med Miss Hosting

Alla vill så klart att det webbhotell man väljer är helt perfect, eller det vi kallar det för – enhörningen av webbhotell. Precis som att det är omöjligt att hitta enhörningar är det lika omöjligt att hitta det perfekta webbhotell. Det finns alltid för- och nackdelar. Vi börjar med fördelarna för Miss Hosting.

Fördelar

  • 24/7 support: Vissa tycker om att gå upp tidigt på morgonen, andra vill kunna jobba på hemsidan efter jobbet. Att kunna få hjälp alla timmar på dygnet kan vara till stor hjälp.
  • Riktigt billigt: Det råder ingen tveka om att Miss Hosting är det billigaste av alternativen för det första året – både när det gäller domännamn och webbhotell.

Nackdelar

Precis som vi påpekade tidigare finns det tyvärr alltid nackdelar med de olika leverantörer av webbhotell.

  • Inte svensk support: 24/7 support är bra, men det kommer på en stor bekostnad – outsourcing. När jag kontaktade deras kundsupport var det inte någon från Sverige som hanterade mitt ärende. Det är visslingen inget problem i säg men om du är paranoid att någon från något annat land får tillgång till dina filer kan det vara en nackdel.
  • Mångdubbelt så högt förnyelsepris: Att byta webbhotell är inget roligt. Det vet Miss Hosting om. Det är också därför de passar på att höja förnyelsepriset rejält, från 9kr till 79kr.

Säkerhetskopieringar kostar extra hos Miss Hosting

Om du vill att din hemsida säkerhetskopieras automatiskt kommer detta tyvärr att kosta extra. Deras R1 Soft backuptjänst ger denna möjligheten och priset för denna ligger på 3kr per månad per GB.

Manuell säkerhetskopiering finns fortfarande i cPanel. Om du vill spara några kronor kan du alltid ställa ett larm en gång i veckan och ladda ner säkerhetskopian.

Hastighet – 470 ms

När du väljer ett webbhotell är det väsentligt att du din hemsida är snabb. Som du säkert kan förstå finns det finns flera undersökningar som visar på att en seg webbsida resulterar i en dålig användarupplevelse.

Att ha en bra användarupplevelse är det viktigaste när det kommer till en hemsida, och hastighet är en viktig komponent i användarupplevelsen.

Dagens ”SEO” går ut på att ge den som söker efter en sak det bästa möjliga upplevelse. En algoritm i Core Web Vitals är hastighet. Om två olika hemsidor har likvärdig bra information kan det vara så att den ena hemsidan hamnar högre upp i sök bara för att den är snabbare.

Det kan också få förödande konsekvenser om du driver en e-handels hemsida. Ju snabbare kunden checkar ut desto bättre.

Vi skapade en test, eller demo WordPress sida hos Miss Hosting och mätte hur lång tid det tog för vår hemsida att ladda.

Hastighet för den test hemsida jag skapade hos Miss Hosting

Miss Hosting har bra hastighet. Det som är viktigt att poängtera är att det inte spelar någon direkt roll om hemsidan laddar på 200 ms eller 300 ms. Användaren kommer inte att märka en direkt skillnad. Om din hemsida tar mer än 3 sekunder på sig att ladda bör du försöka förbättra detta.

Upptid på 99.96%

Upptid, eller drifttid en riktigt viktig merit. Det mäts oftast i %. Med detta menas hur ofta din hemsida är tillgänglig. En upptid på 99.9% är bra.

På grund av dess vikt har vi under ett helt år hållit koll på våran WordPress testsidas upptid. Vi använde oss av Pingdom för detta.

Snabb information om vårt övervakningsverktyg:

Vårt övervakningsverktyg besöker webbplatsen varje minut, varje timme, dygnet runt och rapporterar eventuell driftstopp. På slutet av varje månad ser vi över resultaten och uppdaterar det ovan. Detta betyder att vi kan se den verkliga driftstiden, snarare än om vi bara märkte det manuellt.

Statistik på Miss Hostings genomsnittliga Upptid:

Om du vill veta upptiden för Miss Hosting under ett helt år får du gärna lov att kolla in Pingdom rapporten för vår testsida. Det är viktigt att poängtera att eftersom att Miss Hosting har flera servrar går det inte att veta hur bra upptid de andra servrarna hade. Tyvärr publicerar de varken upptiden eller huruvida deras olika servrar har driftfel.

En viktig anmärkning är att I maj månad var din webbplats nere hela 2 timmar! En upptid 99.96% betyder att I genomsnitt har vår hemsida varit nere 17 minuter per månad. Detta är helt okej.

Ingen kompensation

Vissa leverantörer av webbhotell erbjuder kompensation om din hemsida är otillgänglig under en längre tid. Detta brukar kallas för SLA. Tyvärr nämner deras SLA ingenting om en kompensation om din webbsida skulle gå ner på grund av fel med deras servrar.

45 dagars öppet köp

Miss Hosting har hela 45 dagars öppet köp på deras webbhotell. Detta kan jämföras med Loopia som erbjuder 30 dagars öppet köp.

Det finns dock några undantag från denna som är viktigt att känna till. Det inkluderar inte tillägg som SSL-certifikat och domännamn. Samma sak gäller för andra extra funktioner.

Miss Hostings olika tjänster och funktioner

Vad erbjuder Miss Hosting?

Miss Hosting har ett mycket stort utbud av tjänster! De har lösningar som passar alla slags hemsidor. De erbjuder webbhotell, VPS, dedikerad server, men också mycket annat som Office 365, och BitNinja som håller din hemsida säker.

Här är en snabb beskrivning av Miss Hostings olika tjänster:

  • Webbhotell: Webbhotell, Delad hosting, eller shared hosting på engelska är den tjänst som de flesta väljer. Det är den enklaste och mest prisvärda sättet att komma igång med sin egen hemsida & e-post. Du hyr en plats på en server och din webbplats delar resurser med andra webbsidor.

    Miss Hosting har satt en begränsning på endast en databas och en hemsida på deras start paket. Resurserna är också väldigt begränsade som endast 768MB minne. Om du kör en e-handelshemsida med WooCommerce kan detta vara ett problem.
  • VPS: På en VPS delar du också resurser med andra på servern. Skillnaden är att du får tillgång till mycket mer resurser än vad du kan få på ett webbhotell. Du får också en dedikerad IP adress.

    De erbjuder VPS från 2GB minne, upp till 32GB. Det är riktigt bra med minne, men det konstiga är att de endast erbjuder 320GB lagringsutrymme för drygt 2 000kr per månad när deras 19kr per månad webbhotell erbjuder 250GB lagringsutrymme.
  • Dedikerad server: Precis som namnet låter så är alla resurser dedikerade till dig, och ingen annan. Likt VPS är en dedikerad server är betydligt dyrare jämfört med webbhotell, och ännu svårare att hantera. Det är svårt att komma igång och du måste köpa till all mjukvara som cPanel.

    Deras dedikerade servrar är väldigt gamla och har extremt dåliga specifikationer för priset. Till exempel får du endast 2 kärnor och 4GB minne för 1299kr.

På Miss Hosting får du tillgång till cPanel som kontrollpanel. Nedan kan du se en bild på hur den ser ut.

Miss Hosting kontrollpanel, standard cPanel tema
Miss Hosting kontrollpanel (cPanel)

Problemet med cPanel är att det bygger på massor av tredjepart mjukvara. Till exempel använder du dig av Softaculous för att installera och hantera uppdateringar av WordPress. När jag testade det stödjer till exempel inte Softaculous svenska som språk. Samma sak gäller andra tillägg som Sitelock, och Site Builder.

Det gäller därför att vara beredd på att det kan bli lite jobbigt om du föredrar att använda Svenska som språk. Kontrollpanelen kommer då att bli på svengelska som inte är så värst roligt.

Detta är visserligen inget som är unikt för just Miss Hosting. Både Directadmin hos Inleed, och ApisCP hos HostUp har samma problem. Även Oderland som kostar flera tusen kronor per år har detta problem.

Däremot är det viktigt att poängtera att om du använder dig av Google Chromes översättningsfunktion kan du översätta de delar som inte är på svenska.

Miss Hosting one click installation för WordPress (Softaculous)
Miss Hosting one click installation för WordPress (Softaculous)

Softaculous är helt okej. Problemet är att de stödjer för många appar, och vissa fungerar inte ens längre! Jag menar verkligen för många appar – över 350st.

Det finns en gräns där mer funktion bara gör det svårare för användaren. De allra flesta vill ha en enkel WordPress blogg, inte något program som kom ut på 2010-talet och aldrig har uppdaterats sedan dess.

Webbplatsbyggare

Utöver WordPress inkluderar Miss Hosting en webbplatsbyggare, eller SiteBuilder. För att kunna erbjuda denna tjänst använder de sig av BaseKit. I denna webbplatsbyggare kan du göra lite enklare hemsidor i html.

I det fall du vill ha en enkel hemsida kan det vara ett bra alternativ, men WordPress är fortfarande rekommenderat. Det finns mycket mer tillägg och dokumentation för WordPress. Inte nog med det kan det bli problem om du i framtiden vill byta webbhotell. Detta eftersom att du då måste hitta ett annat webbhotell som använder sig av BaseKit kan det bli svårt – speciellt på den begränsade svenska marknaden.

Kundtjänst – inte alltid svensktalande

Miss Hostings kundtjänst är bra i det att de har 24/7 support. De pratar dock inte alltid svenska. Enligt deras hemsida erbjuder de mejl, chatt och telefon support. Tyvärr provade jag aldrig deras telefon support, men de svarar snabbt på både mejl och chatt.

Miss Hosting support chatt

Jag hade en fråga om de kunde förse mig med en WordPress webbsida. Även om de inte kunde hjälpa mig direkt, tog det bara några minuter innan de svarade.

De återkom sedan inom några timmar på mejl. Där var det någon från Sverige som hjälpe mig komma igång med deras webbhotell.

De har också en kunskapsdatabas för självsupport med ett väldigt stort utbud av artiklar. Under Miss Hosting kategorin finns mer än 250 artiklar!

Tyvärr är även deras kundskapsdatabas på svengelska, och allt är lite rörigt med både engelska och svenska guider i samma kategori.

Planer och prissättning

Hos Miss Hosting får du tillgång till 3st olika webbhotell. Mini, Basic, Professional och Ultimate. Nedan finner du en snabb överblick och prissättning på dessa:

Miss Hosting priser och funktioner på webbhotell

Basic – 9kr/mån – förnyas för 99kr/mån:

  • 1 Hemsida*
  • 100GB Lagringsutrymme
  • 768MB Minne

Medium – 19kr/mån – förnyas för 159kr/mån:

  • 5 Hemsidor*
  • 150GB Lagringsutrymme
  • 1024MB Minne

Large – 29kr/mån – förnyas för 299kr/mån:

  • Obegränsat antal hemsidor*
  • 200GB Lagringsutrymme
  • 3072MB Minne

*Med en hemsida menas en domän. Till exempel webbsajten.com. Självaste domänen kan köra flera hemsidor. Läs mer på svar på de vanligaste frågorna om webbhotell.

Egentligen så finns det ett till paket. Mini. Tyvärr är du begränsad till att använda deras Sitebuilder och kan inte fritt installera WordPress där.

Med min mångåriga erfarenhet av webbhotell och hemsidor kan jag inte rekommendera att du väljer Mini. Detta eftersom att denna webbplatsbyggaren inte är open source vilket betyder att om du i framtiden skulle vilja byta webbhotell så måste du göra om hela din hemsida. Om du använder WordPress så kan du byta webbhotell och behålla din nuvarande hemsida.

Även om du inte plannerar att byta webbhotell så kan oförutsägbara händelser ske. Du måste ställa dig själv frågeställningen: Vad gör du om företaget går i konkurs eller om de mångdubblar sina priser? Det brukar också vara så att egna Sitebuilder program inte alls har lika stor funktionalitet som WordPress vilket används av miljontals hemsidor.

SSL, alltså att du får en domän som börjar med https ser inte heller ut att vara inkluderat i Mini vilket det är i Basic.

Sammanfattning & rekommenderar vi Miss Hosting?

Ja, vi rekommenderar Miss Hosting.

Miss Hosting
+ Upptid (99.96%)
+ Hastighet (470 ms)
+ Servrar i Sverige
+ Live Chatt Support
Många begränsningar
Högre förnyelsepris

Miss Hosting webbhotell har det bästa priset första året av alla de webbhotellen vi har tittat på. Det billiga ingångspriset gör webbhotellet perfekt till den som inte har så mycket pengar att starta igång. Upptiden som vi hittills har sett ligger på 99.96% som är väldigt bra. Deras nybörjarpaket, start är mycket prisvärd även om det endast går att köra en hemsida där.

Förnyelsekostnaden är däremot inte densamma. Ökningen är väldigt stor, från 9kr till 99kr. Ökningen är ännu mer om du inte väljer deras billigate paket. Till exempel 29kr till 299kr på deras Large paket.

Jämfört med övriga alternativ som Loopia och Oderland är priset fortfarande konkurenskraftigt. De erbjuder trottsallt 24/7 support, fast på engelska och har öppet köp i hela 45 dagar.

Vilken kontrollpanel använder Miss Hosting sig av?

Miss Hosting använder sig av cPanel som kontrollpanel. Det kan vara ett bra alternativ om du känner dig bekväm med denna kontrollpanel, samtidigt är den lite rörig för den som inte är van vid den. Deras ett klicks installationsplattform erbjuder flera hundra olika program.

Vilket paket ska jag välja?

Deras start paket fungerar utmärkt till de allra flesta hemsidor. Du får 100GB lagringsutrymme vilket är mer än tillräckligt för alla slags hemsidor. Våran hemsida använder endast 0.5GB. Om du behöver lägga upp mer än en hemsida behöver du köpa deras Professional paket.

Vad tycker kunderna om Miss Hosting

Här råder det defintivt delade meningar. På deras TrustPilot sida har de 4.9 av 5 stjärnor. Jag har besökt denna sida många gånger och har lagt märket till att de flesta negativa recessioner har plockats bort.

Till exempel var det en person som gav dem 1 stjärna eftersom att de fick sin obetalda faktura skickade till inkasso. Några dagar senare var denna recension bortplockad från TrustPilot. Många olika forum varnar också för Miss Hosting.

Sammanfattningsvis är det väldigt svårt att säga om kunderna verklingen tycker om dem, eller om TrustPilot är oseriösa och plockar bort dåliga recensioner. Som allt annat är det upp till dig att bilda din egna uppfattning.

Det skulle vara jättebra om ni som läser detta omdöme, och väljer att prova Miss Hosting lämnar ett omdöme på vår hemsida.

Det finns inga recensioner ännu.

Webbsajten