Guide

Sökmotoroptimerings tips för WordPress

Riktigt bra sökmotoroptimerings tips på riktigt. Inget bullshit, ren fakta på hur du gör och vad vi gör

Artikel information

3 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
24 juni, 2022

En glad Google robot och spindel syns. Även en glad person med hörlurar som sitter vid sin laptop syns till vänster med grön pil uppåt. Både Google roboten och personen är glada över titeltexten, "Bra användarupplevelse"

Använder du dig av WordPress och vill att din webbsida ska ranka högre på Google? Då är sökmotoroptimering något för dig.

Sökmotoroptimering kanske låter krångligt och svårt, men det är det inte. Google listar webbsidor som de tror bäst matchar sökarens sökord. Så om du vill att din hemsida ska ranka högre så behöver du egentligen bara göra så att användarupplevelsen och innehållet är bättre än konkurrenten. Svårare än så är det inte!

Här är 10 tips som kan göra så att din blogg rankar högre i sökmotorerna.

1. Innehåll

Innan du börjar skriva ett blogg inlägg så behöver du fråga dig själv vad det är du vill ranka för. I SEO världen kallar vi detta för nyckelord, eller keyword. Du kan ha flera nyckelord, men försök att begränsa dig.

När du har valt ut ett nyckelord så kan du kolla vem som just nu har högst ranking för just det nyckelordet. Läs igenom deras artikel och skriv upp de förbättringar du kan göra.

Sen så är det bara att sätta igång och skriva ett inlägg som är bättre än de andra.

2. Användarupplevelsen

Går det att läsa?

Läsaren ska lätt kunna läsa din artikel. Se till så att texten är lättläst och att du använder dig av en innehållsförteckning om det är ett långt inlägg du skriver. Jag rekommenderar att du använder dig av ett tillägg för detta. Denna sida använder sig av Easy Table of Contents.

Är sidan snabb?

När besökaren klickar på länken ska det inte ta flera sekunder innan sidan laddar in. Om det tar för lång tid så kanske besökaren klickar på en annan länk istället. Se därför till att din hemsida är riktigt snabb, helst under 1 sekund laddtid. Om du använder dig av Chrome så kan du testa din hemsidas hastighet genom att högerklicka på den och välja inspektera, och sedan välja Lighthouse.

Litehouse hjälper dig med Sökmotoroptimering

Om du inte använder dig av Chrome och inte vill manuellt testa hastigheten med ett stoppur så går det bra att använda sig av PageSpeed.

Hur förbättrar jag hastigheten på min hemsida?

1. WordPress tillägg – LSCache

Det finns flera tillägg i WordPress som automatiskt kan förbättra hastigheten på din hemsida. Ett av de mest populära och bland de bästa är LSCache av LiteSpeed. Detta tillägg är helt gratis och är endast tillgängligt för de hemsidor som använder sig av LiteSpeed webbserver.

Om du använder ett webbhotell som inte har LiteSpeed så rekommenderar jag att du antingen byter webbhotell eller provar ett annat tillägg.

2. WordPress tillägg – Asset CleanUp

Något som du också kan göra är att ta bort onödig skräpkod som inte används på alla sidor. Kanske är det så att du bara använder din innehållsförteckning på några få sidor, då kan du ta bort CSS och JS som tillägget använder sig av på sidor där det egentligen inte behövs. Ett tillägg som gör detta är Asset CleanUp: Page Speed Booster Av Gabe Livan.

3. Ta bort skräpkod manuellt

Även fast du kan göra mycket med tillägg så du inte kan göra allt, och ibland krävs det att du gör sakerna själv. Många WordPress teman inkluderar sjukt mycket skräpkod som gör din hemsida långsammare än vad den behöver vara. Jag räknar med att du är teknisk kunnig om du gör detta steg.

Om du använder ikoner på din hemsida som vi gör så har du förmodligen det lagrat i ett typsnitt. De flesta typsnitt har tusentals med ikoner. Om du bara använder dig av några få ikoner så finns det ingen anledning att besökarna varje gång ska spendera tid på att ladda ner mer än vad de behöver.

IcoMoon har ett väldigt bra verktyg som tillåter dig att ta bort de ikoner som inte används.

Du kan också rensa lite i dina CSS filer med hjälp av ett riktigt bra verktyg CSS purge.

Att ta bort denna skräpkod har inga nackdelar förutom att det kan ta lite tid.

3. SEO tillägg – Rank Math

Även fast dagens SEO för det mesta bara är användarupplevelsen så finns det saker som kan underlätta för sökmotorerna att hitta din hemsida.

Rank Math är vad jag använder mig av. Det är ett riktigt coolt tillägg som hjälper dig att skriva bättre artiklar och ger dig tips på vilka ändringar du kan göra i texten för att förbättra din SEO. Det är ett allt i ett plugin som inkluderar sitemap, schema och så vidare.

Webbsajten