Guide

Att välja domännamn: Den ultimata guiden

Den ultimata guiden till att välja den perfekta domänen för ditt företag eller personliga hemsida

Artikel information

3 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
24 juni, 2022

Bildtext ”konsten att välja domännamn”. En ruta där det står www. syns nedan.

Att välja domännamn till din kommande hemsida kan låta enkelt men det är faktiskt ganska mycket du behöver tänka på. Nedan hittar du 5 tips för att få din nya domän att sticka ut från mängden.

1. Välja domän för Personlig eller företags hemsida?

Ska det vara en personlig eller företags hemsida? Om det ska vara en personlig hemsida så är det bra om du väljer ett domännamn som antingen har ditt fulla namn, eller endast efternamnet.

välja domännamn

Om efternamnet är ledigt som .se domän så har du tur. Detta betyder också att du kan skaffa dig en riktig cool mejladress. Om du heter Robin Karlsson så kan du skaffa mejladressen [email protected] om du köper domänen karlsson.se. Eller varför inte passa på och skaffa en professionell mejladress för hela familjen, eller kanske till och med hela Sveriges Karlssons!

Om du inte vill använda ditt egna namn så kan du alltid använda dig av ett eller två sammansatta ord. Fördelen med att använda ord och inte något påhittat unikt namn är att det kan hjälpa dig i SEO. Om du vill göra en blogg som skriver om olika blommor så kanske ditt domännamn ska vara karinsblommor.se, blommornassida.se, alltomblomor.se.

Om du vill göra det ännu bättre för SEO kan du välja ut några populära nyckelord när du ska välja domän. Vilka ord som är populära kan du lätt ta reda på med hjälp av Google trender så att du kan tjäna ännu mer pengar på din hemsida.

Är hemsidan för ditt företag, kanske aktiebolag så rekommenderar jag att du rent av slopar slutet på företagsnamnet, alltså AB. IKEA AB har ikea.se som hemsida.

2. Kort och lätt domännamn

Se till att du inte väljer ett allt för långt domännamn. Ju kortare desto bättre. Robinsblommor.se är mycket bättre än Robinsblommorochblomkrukormedjord.se. Inte nog med att det är omöjligt att komma ihåg så är ett allt för långt domännamn inte heller bra för SEO.

Självaste länken, alltså domännamnet plus sidan (domän.se/sida) bör inte vara mer än 75 bokstäver långt totalt.

Försök att inte komplicera det hela och använd dig bara av bokstäver. Att använda sig av tecken som – och & samt siffror är inte en bra ide om du inte måste använda dig av dem. Om domännamnet utan dessa tecken är upptaget så rekommenderar jag att du använder dig av en annan TLD (.se, .com osv).

Ibland kan det vara så att .se domänen är upptagen, men .com eller .net och .org är ledigt. Det är inget fel med att använda dig av en annan TLD än .se och .com.

3. Välj flera TLD

TLD som betyder top level domain är slutet på domännamnet, .se och .com med mera. Det kan vara en bra ide att köpa de vanligaste TLDs även fast du bara planerar att använda ett av dem. Det finns inget som stoppar någon annan att registrera ett ledigt domännamn. Det är speciellt viktigt om du har ett företag.

De vanligaste toppdomänerna är .se, .com, .net, .org.

När du ska välja domän så rekommenderar jag att du registrerar alla 4 för att kunna skydda ditt varumärke. Du kanske också vill expandera ditt företag till andra länder. Då är det inte helt fel att äga en domän som har det landets TLD innan någon annan har köpt det och vill ha pengar för det.

I vilket fall som helst så kan du såklart inte köpa alla toppdomäner då det finns flera tusen.

4. Vänta inte för länge

Du behöver såklart inte stressa med att registrera ditt domännamn, men vänta inte för länge. Någon annan har alltid möjligheten att registrera ditt domännamn när som helst.. var som helst..

en .se domän brukar kosta omkring 125 kr/år och en .com domän kostar ungefär 100 kr/år

Om du vill registrera många domännamn så rekommenderar jag Openprovider. Openprovider har en medlemskaps baserad prissättning. Utöver medlemskaps kostnaden tar de bara betalt så mycket som det kostar dem att registrera domännamnet åt dig.

Webbsajten