Guide

Vad är ett webbhotell?

En samling av information om vad exakt webbhotell är för någonting, och varför du behöver ett.

Artikel information

2 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
11 maj, 2021

Vad är ett webbhotell?

Har du hört talas om webbhotell, men vet inte riktigt vad det är? Då har du hittat rätt!

I den här artikeln ska vi reda ut vad som menas med webbhotell, varför du behöver det och hur det kan göra saker mycket lättare för dig om du vill ha en webbsida. Så Vad är egentligen ett webbhotell?

Vad är ett webbhotell?

Webbhotell kommer ifrån engelskans web hosting. Det är alltså en tjänst som gör det möjligt för dig att besöka din hemsida.

I dag är det mycket enkelt att skaffa sig sin egen hemsida. Dagens webbhotell är serverar som kommer med all mjukvara som behövs för att du ska kunna hantera och skapa en hemsida med en enkel panel. De ser till att det är möjligt för dig att besöka din hemsida var som helst och när som helst.

Du behöver inga tekniska kunskaper.

Varför behöver jag ett webbhotell?

Du som vill ha en egen webbsida som är uppe 24/7 och inte vill ha din dator på dygnet runt behöver ett webbhotell. Du kanske också vill ha din egen mejl adress.

Låt oss säga att du heter Robin Andersson. Istället för att ha en mejl adress som är robinandersson4121@gmail.com, så kan du med ett webbhotell skaffa en mejl adress på din egna domän, andersson.se. Slut resultatet blir en riktig professionell mejl adress, robin@andersson.se.

Du kan även fixa en blogg på din domän, eller varför inte ladda upp ditt CV online och skaffa dig en personlig hemsida?

Möjligheterna är i princip oändliga.

Hur gör jag?

Efter du har köpt ett webbhotell och domän så behöver du bygga en hemsida som passar dig. Du kan använda dig av WordPress som vi gör om du vill ha en blogg, eller så kan du använda dig av en webbplatsbyggare (Sitebuilder).

SitePad – SitePad Website Builder

En webbplats byggare är väldigt bra om du inte är teknisk kunnig, eller helt enkelt känner dig lat. Du får först välja bland hundratals olika mallar. Efter att du har hittat den mallen du tycker ser bra ut så behöver du bara redigera texten.

Att redigera texten är väldigt enkelt. Det fungerar precis som i Google Docs eller Word. Du behöver bara trycka på det du vill redigera.

Vad kostar det?

Det kostar inte alls mycket. .SE domän brukar kosta runt 125 kr/år och självaste webbhotellet kostar inte mer än 500kr/år. Ungefär lika mycket som ett nytt spel, eller 52kr/månad.

Vi har gjort en jämförelse och listat de 5 bästa webbhotellen i Sverige. Ta gärna en titt om du behöver hjälp.

Webbhotell Info