Omdöme

Kinsta recension: Ett mycket enklare val

Tid är pengar, så om du vill att ditt webbhotell ska ta hand om allt det tekniska på din WordPress sajt är Kinsta rätt val för dig!

Artikel information

11 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
15 juni, 2023

Kinsta recension

Letar du efter ett WordPress webbhotell i världsklass och vill att någon annan tar hand om din hemsida?

Om det är fallet kanske Kinsta är något för dig. Kinsta är inte som andra webbhotell utan de strävar efter att göra det hela så enkelt som möjligt för dig. De specialiserar sig inom WordPress och det kostar drygt 350kr per månad.

I denna omfattande recensionen av Kinsta kommer vi att testa dem på riktigt med hjälp av olika slags verktyg och analyser samt utvärdera deras egengjorda kontrollpanel.

Vi kommer ta att undersöka följande områden:

  • Hastighet: Hur snabb är din sida med Kinsta webbhotell? Vi kommer att testa och övervaka hastigheten med hjälp av Pingdom och sedan publicera resultatet transparent.
  • Upptid: Hur pålitlig är Kinstas webbhotell? Vi övervakar sidan och gör en anmärkning om den skulle gå ner.
  • Prissättning: Hur ser priserna ut relativt till andra inom hosting branschen, och hur är det med förnyelsepriset?
  • Funktioner: Har de alla de funktioner du vill ha och behöver för att bygga din hemsida?
  • Kundtjänst: Är kundtjänsten kompetent och kan du lita på dem om du behöver hjälp med din hemsida?

Vi har valt att göra en djupgående recension på Kinsta och deras webbhotell tjänster. Om du inte vill eller orkar läsa hela omdömet kan du ta en titt på vår sammanfattning nedan.

Snabb sammanfattning

Betyg
4/5
Hastighet240 ms
Upptid99.99%
Tekniska specifikationer25 000 besökare per månad, 10GB lagringsutrymme
WebbplatsflyttGratis
Webbhotells lösningarWebbhotell, VPS
ApparWordPress
SupportMejl och telefon
Pris350kr, förnyas för 350kr per månad

Kinsta
+ Upptid (99.99%)
+ Hastighet (240 ms)
+ Samma förnyelsepris
+ Enkelt att hantera
Inga servrar i Sverige
Dyrt

Om Kinsta

Låt oss först börja med att ta en titt på självaste företaget.

Kinsta grundades 2013 och har valt att specialisera sig på WordPress. De säger sig erbjuda över 20 000 olika företag ett webbhotell.

Det är ett globalt företag med över 27 datacenter i alla möjliga länder runt om i världen. De ser tyvärr inte ut att erbjuda datacenter i Sverige, utan närmaste datacenter ligger i Finland. Men jag skulle inte låta detta skrämma dig. Finland ligger också i norden, och skillnaden i responstid är bara några millisekunder.

Kinsta hemsida

För och nackdelar med Kinsta

Det är självklart man vill att det webbhotell man väljer ska vara helt perfekt, men det är tyvärr svårt att hitta enhörningen av webbhotell. Precis som allt annat har de allra flesta webbhotellen både positiva och negativa sidor.

Fördelar

Vill du höra de positiva nyheterna först? Det är en vanlig fråga man brukar fråga någon så låt oss först ta en titt på fördelarna till vad som gör Kinsta till det bästa valet:

  • Många datacenter: Eftersom att de är ett globalt företag kan du själv välja var du vill att din hemsida ska vara. Kanske vill du ha en amerikansk, asiatisk eller europeisk plats för din hemsida – det är upp till dig.
  • Enkelt att hantera: Kinsta använder sig inte av cPanel. Vanligtvis brukar jag föredra cPanel, men detta är inte fallet här. Det är extremt lätt att installera WordPress.

Nackdelar

Precis som vi påpekade tidigare finns det tyvärr alltid nackdelar med varje webbhotell. Vi hittade däremot bara en nackdel med Kinsta nämligen:

  • Prissättning: Kinsta är definitivt mycket dyrare än de andra webbhotellen. Ingångspriset på 350kr per månad gör det svårt för hobby hemsidor att finansiera. Men du får det du betalar för. Detta är ett premium webbhotell.

Säkerhetskopieringar med Kinsta

De flesta webbhotell erbjuder säkerhetskopieringar, men visste du att du hos kinsta får gratis dagliga säkerhetskopieringar med möjligheten att uppgradera till att få dina filer säkerhetskopierade varje timme!

Om inte detta skriker premium och företag så vet jag inte vad som gör det. Jag har aldrig sett det vara möjligt att hos något annat webbhotell få dina filer säkerhetskopierade varje timme.

En till sak som är riktigt professionellt med deras backup system är möjligheten att testa backupen innan den skriver över den som är live.

Säkerhetskopiering hos Kinsta
Säkerhetskopiering

Kinsta kallar detta för ”staging” miljö. Detta är helt enkelt som ett webbhotell för att testa dina ändringar innan du går live med dem! Ett måste om du vill känna dig säker och testa dina ändringar så att inga buggar och andra eventuella fel uppkommer på din live sida.

Detta är också en unik och riktigt användningsbar egenskap. Det är som att ha två webbhotell i ett!

Ett eget analytiskt system

Kinsta har ett alldeles eget analytisk system! Det är lite som Google Analytics där du kan se hur många besökare du har fått, men en sak som verkligen imponerade mig speciellt var deras svarskod historik.

Graf hos Kinstas olika svarskoder i deras analys
Graf över de olika svarskoderna

Om du är ny när det kommer till hemsidor kanske du inte riktigt vet hur viktigt detta är. De flesta som håller på med hemsidor seriöst brukar köpa SEO tjänster som Ahrefs som kostar mer än 1 000kr per månad bara för att hitta eventuella fel. Kinstas analysverktyg ger dig en insikt i de olika svarskoderna på din hemsida utan någon extra kostnad.

En svarskod är egentligen huruvida det uppkom ett fel när besökaren kom till din webbplats eller ej.

Lista på svarskoder:

  • 200 – OK. Inget fel, allt fungerar som det ska
  • 300 – Omdirigering. Brukar också vara helt okej. Du får denna kod om sidan du besökte skickar vidare dig till en annan sida.
  • 400 – Fel kod. Sidan hittades inte. Antingen har besökaren skrivit in fel URL, eller så har sidan tagits bort.
  • 500 – Fel kod. Fel på servern. Du brukar få denna felkod om det är ett fel på webbservern.

Hursomhelst, som ni ser ovan hade jag 5 stycken förfrågningar med felkoden 400, alltså sidan hittades inte. Om jag skrollar ner kan jag se exakt vad det var som inte hittades.

404 fel på Kinsta
Resurser som inte hittades och hade 404 fel

I mitt fall var det bara en favicon, men det skulle lika gärna kunna varit en blogg artikel som jag har råkat att ta bort, och i det fallet skulle jag lätt kunna få reda på det.

Gratis flytt av din hemsida

Om du redan har en hemsida hos en annan leverantör kan Kinsta fixa flytten helt utan kostnad åt dig!

Kinstas flyttjänst
Låt Kinsta flytta din hemsida åt dig

Att de erbjuder sig att flytta din hemsida åt dig är en till sak som verkligen skriker premium. Jag har själv inte provat denna tjänst men det hela verkar hyfsat enkelt. Det du behöver göra är att fylla i ett formulär där du ger dem information och inloggningsuppgifterna till ditt gamla webbhotell och sen utför de flytten inom en dag!

Om du vill att de ska flytta över din hemsida åt dig rekommenderar jag att du läser deras ingående guide om hur det fungerar och hur du går tillväga i detalj – steg för steg.

DevKinsta – GitHub fast för hemsidor

När jag tog en närmare titt på Kinsta kom jag på något som hette DevKinsta och det är otroligt att jag inte har hittat detta tidigare!

DevKinsta är som GitHub fast för hemsidor, fast lite bättre. Det är ett allt i ett kit som laddar ner och installerar allt du behöver för att köra en lokal WordPress dev sida på din dator. Det fungerar på alla operativsystem.

Skapa ny lokal hemsida
Lätt att skapa en ny lokal hemsida i DevKinsta

Det bästa med DevKinsta är att du inte behöver vara en kund hos Kinsta, utan alla kan använda det, men eftersom att jag har ett konto hos dem valde jag att använda det.

Att importera kontot var väldigt lätt och det hela tog bara några minuter och skedde automatiskt. När det var klart hade den installerat webbservern, databas, php samt klonat min hemsida. Det bästa är att det hela gick på autopilot utan att jag behövde göra något som krävde teknisk kunskap!

Min sida i DevKinsta
DevKinsta admin panel

Nu kan du sätta igång och göra samt testa ändringarna lokalt utan att det påverkar någon annan! Om någon skulle bli fel kan du alltid börja om från början.

Vad gör du när du är klar med ändringarna då?

Som jag nämnde tidigare sa jag att detta är som GitHub fast för hemsidor. Det är för att precis som på GitHub kan du pusha dina lokala ändringar direkt till Kinsta! Om du är en person som tycker om att göra dina egna WordPress plugins eller teman så tror jag verkligen att detta passar dig perfekt.

Snabb hastighet – 240 ms

Att ha en seg webbplats är inte kul.

Du har säkert redan märkt av hur jobbigt det är när webbplatsen du besöker är riktigt långsam, och hur irriterande det kan vara när en video bara buffrar.

Du befinner dig förmodligen i Sverige, men oavsett var dina besökare befinner sig kan du välja en plats nära dem. Detta hjälper i sin tur dig att få en snabbare sidladdningshastighet!

Vart är Google Cloud datacenter placerade?
Kinstas olika datacenter

Du vet säkert redan att snabba sidladdningstider är väsentliga för alla webbplatser. Detta är speciellt sant när det kommer till företagssidor. Men visste du att en seg hemsida resulterar i lägre intäkter, Google ranking, samtidigt som det bidrar till en mycket sämre användarupplevelse?

När det kommer till Google har sidhastighet varit en rankningsfaktor sedan åtminstone 2010, och enligt Sean Work överger drygt 40% av besökarna en webbplats som tar 3 sekunder eller mer att ladda.

Eftersom dess stora betydelse har vi skapat en WordPress-webbplats med Kinsta och mäter just nu hur lång tid det tar att ladda hemsidan från platser över hela Europa, varje minut! Vi gör detta med hjälp av Pingdom.

Vi har valt att välja ut 4 olika platser inom norden att titta närmare på. Dessa visas i tabellen nedan. Detta för att kunna ge dig en bra överblick på hur snabbt webbhotellet är, och kunna jämföra det med andra webbhotell.

Nedan ser du en graf för den genomsnittliga hastigheten och upptiden från platser runt om i norden.

Pingdom graf över upptiden och hastigheten hos Kinsta
Kinsta upptid och hastighet

Vår testsida är en WordPress sida utan några tillägg, eller tema. Vi använde oss av demo innehållet som WordPress rekommenderar att man ska använda sig av. Denna importerar några inlägg, och bilder så att vi kan se den faktiska hastigheten på sidan.

Vi gjorde inte heller någon hastighetsoptimering eller använde något caching verktyg. Om du följer våra tips på hastighetsoptimering så kommer hastigheten självklart att bli bättre.

PlatsFörsta besöket
Stockholm, Sverige219 ms
Oslo, Norge229 ms
Köpenhamn, Danmark288 ms

Resultatet är riktigt bra, definitivt i topp bland de andra svenska webbhotellen vi har jämfört!

Upptid på 99.99%

Upptid, eller drifttid är kanske är den viktigaste meriten när du väljer ett webbhotell, betydligt viktigare än om din webbsida är seg eller ej. Detta eftersom att om webbplatsen är nere så går den ju såklart inte att besöka och dess hastighet blir oändligt långsam!

På grund av dess vikt har vi och kommer att fortsätta att övervaka våran WordPress testsida hos Kinsta för att se när det är driftfel, hur ofta och hur länge.

Tyvärr har vi än så länge inte så mycket statistik eftersom att denna recension är hyfsat ny, men det kommer att förändras med tiden!

Snabb information om vårt övervakningsverktyg:

Som vi nämnde tidigare använder vi oss av Pingdom som övervakningsverktyg. Denna besöker webbplatsen varje minut, varje timme, dygnet runt och rapporterar eventuella driftfel. Vid slutet av varje månad ser vi över resultatet och uppdaterar det ovan.

Det som är bra med detta verktyg är att vi kan se den verkliga upptiden och driftfelen, snarare än om vi bara märkte det manuellt.

Kinstas olika tjänster och funktioner

Kinsta har ett stort utbud av tjänster som passar alla slags webbsidor. De erbjuder webbhotell och VPS. Vi vet tyvärr inte hur mycket deras VPS kostar eftersom att man måste kontakta dem för att få veta det.

Här är en snabb beskrivning av deras olika tjänster:

  • Webbhotell: Webbhotell, eller Delad hosting är den perfekta tjänsten för de allra flesta webbsidor och det mest prisvärda alternativet hos Kinsta. Din webbplats delar resurser med andra webbsidor och all mjukvara är inkluderad.
  • VPS: På en VPS delar du också resurser som CPU med andra på servern. Skillnaden är att du får tillgång till mycket mer resurser än vad du kan få på en VPS. Kinstas VPS kostar nog mer än 10 000 kronor per månad.

Deras webbhotell paket använder sig av en egengjord kontrollpanel. Denna låter dig installera WordPress på ett klick samt flytta din hemsida från en annan leverantör till Kinsta.

Jag tyckte verkligen om denna panel.

Kontrollpanel Kinsta
Kinstas kontrollpanel

När du har köpt ett webbhotell hos Kinsta så ser du denna panel. Att skapa en WordPress webbplats är väldigt lätt. Olikt cPanel så visar denna panel endast det du behöver. Om du är ny till att skapa hemsidor är detta väldigt bra då cPanel kan vara lite svårt att navigera.

När du har fyllt i allt så är det klart! Nu är det bara att vänta på mejl från Kinsta. För mig tog det ungefär 15 minuter innan jag kunde besöka min sida.

webbhotell skapas
Mina hemsidor hos Kinsta

Planer och priser

En snabb överblick över deras 3 webbhotellpaket och funktioner:

Kinsta prislista
Webbhotell priser och specifikationer

Låt oss ta en titt på vad som ingår i deras första paket.

Starter – 350 kr/mån – förnyas för 350 kr/mån:

  • 1 WordPress hemsida
  • 10GB Lagringsutrymme
  • 25 000 besökare

Anledningen till varför Kinsta webbhotell är dyrare är för att det är ett så kallat ”hanterat webbhotell”. Med detta menas att de tar hand om allt åt dig. Om du har problem med WordPress, behöver att ett plugin installeras och konfigureras eller kanske till och med ett tema så fixar de det åt dig!

Om man tänker så är faktiskt priset ganska så billigt för en som vill att någon annan ska sköta allt åt en.

Kundtjänst

Vi stöter alla på problem då och då. Även fast om du inte tror att du kommer att behöva någon hjälp är det viktigt att du väljer ett webbhotell som kan erbjuda dig hjälp när du behöver det.

Kinsta har ett väldigt stort utbud av guider i deras kunskapsdatabas som du kan använda dig av för självsupport. Dessa är väldigt bra upplagda och de har till och med ett community forum som du kan ställa frågor i.

Eftersom att detta webbhotell är så stort finns det även en massor av Youtube guider du kan använda dig av.

Kinstas kundtjänst är tyvärr inte svensktalande, men däremot erbjuder de 24/7 support via antingen mejl eller telefon.

Sammanfattning & rekommenderar vi Kinsta?

Ja, vi rekommenderar Kinsta.

Kinsta
+ Upptid (99.99%)
+ Hastighet (240 ms)
+ Samma förnyelsepris
+ Enkelt att hantera
Inga servrar i Sverige
Dyrt

Du kanske undrar om Kinsta är rätt val för din webbplats och jag skulle säga att det beror på.

Kinstas webbhotell är lite dyrare än de flesta andra. Om du vill att någon sköter allt det tekniska på din hemsida åt dig och du bara vill blogga så är detta webbhotell starkt rekommenderat. Om du å andra sidan redan är en teknisk kunnig person, och vill lägga ner en massor av tid på att installera plugins och konfigurera dem så kanske det är lite slöseri med pengar. Man får dock aldrig glömma att tid är pengar.

Det är ett större företag med datacenter runt om i världen. Detta kan vara både bra och dåligt. Den största fördelen med detta är att de har mycket mer erfarenhet än de mindre webbhotellen, men en nackdel är att de kanske inte bryr sig om sina kunder lika mycket som de små alternativen

De erbjuder support på engelska.

Vanliga frågor om Kinsta

Här är de vanligaste frågorna som våra besökare undrar om Kinsta:

Vilken kontrollpanel använder Kinsta sig av?

Kinsta har en egenbyggd kontrollpanel.

Den är inte alls lik andra alternativ som cPanel och DirectAdmin, utan den är istället helt utformat till WordPress. Å ena sidan är det bra att den endast visar den informationen du behöver för att sköta din WordPress hemsida. å andra sidan kan det vara lite begränsande för dig som är van vid cPanel.

Var finns Kinsta servrar?

Kinsta har servrar i över 27 olika datacenter runt om i världen. Det närmaste datacentret ligger i Finland.

Kinsta använder sig av Google Cloud för sina tjänster, och det är också en av anledningarna till att de kan erbjuda webbhotell på så många olika platser.

Vilket paket ska jag välja?

Jag rekommenderar att du väljer deras startpaket för 350kr per månad, och sedan uppgraderar om får mer besökare än de 25 000 som inkluderas, eller om du behöver mer lagringsutrymme. Deras startpaket inkluderar dock hela 10GB lagringsutrymme så det borde inte vara några problem eftersom att denna sida, webbsajten.com, endast tar drygt 0.5GB lagringsutrymme.

Det finns inga recensioner ännu.

Webbsajten