Omdöme

HostUp recension 2022: Enhörningen av webbhotell?10 min read

Har vi hittat enhörningen av webbhotell? HostUp är både billig, snabb och stabil

Artikel information

7 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
10 maj, 2022

HostUp recension 2022: Enhörningen av webbhotell?10 min read

Letar du efter ett webbhotell där allt sköter sig själv? Då kanske HostUp är något för dig!

HostUp är ett nytt mycket lovande webbhotell. Deras webbhotell inkluderar rikligt med resurser som hela 6 GB ram för endast 39kr/månad på deras obegränsad paket. HostUp är det snabbaste webbhotellet vi har testat.

I denna recensionen av Hostup AB kommer vi att testa dem på riktigt med hjälp av olika slags verktyg och analyser samt utvärdera deras kontrollpanel som bygger på ApisCP. Mer om detta senare.

Snabb sammanfattning

Betyg
5/5
Hastighet181 ms
Upptid99.99%
Tekniska specifikationerObegränsat bredband, Bra med ram minne på 1GB, upp till 6GB
WebbplatsflyttGratis
Webbhotells lösningarWebbhotell och VPS
ApparWordPress, Joomla, Drupal, Magento, phpDB, Shopify och Tumblr.
SupportMejl, chatt och ärende.
PrisFrån 9kr start pris, förnyas för 39kr per månad

HostUp
+ Upptid (99.99%)
+ Hastighet (181 ms)
+ Servrar i Sverige
+ Snabbaste webbhotellet
+ Massor med ram minne
+ Billigt

Om HostUp

Låt oss först börja med att ta en titt på självaste företaget.

HostUp grundades 2019 och har valt att specialisera sig på säkerhet. Företagsformen är Aktiebolag och VD samt grundare för Hostup AB är David Berndtsson. De säger sig erbjuda över 100 olika företag ett webbhotell.

Det är ett svenskt företag med huvudkontor i Linköping. Enligt deras hemsida lämnar din data inte Sverige, utan om du köper ett webbhotell stannar detta i Sverige. Detta är bra om du driver ett företag och inte vill att dina data ska vara på drift utomlands.

hostup hemsida

För och nackdelar med HostUp

Man vill ju såklart att det webbhotell man väljer ska vara helt perfekt, precis som enhörningar är det omöjligt att hitta enhörningen av webbhotell. Alla webbhotell har både positiva och negativa sidor.

Fördelar

Vill du höra de positiva nyheterna först? Det är en vanlig fråga man brukar fråga någon så låt oss först ta en titt på fördelarna till vad som gör HostUp till det bästa valet:

 • Kontrollpanel som sköter sig själv: När man har fixat e-post, WordPress och allt annat vill man ju inte hålla på och hålla dessa uppdaterade. HostUp kontrollpanel uppdaterar automatiskt WordPress och deras plugins. Om något skulle gå fel återställer den automatiskt hemsidan.
 • Snabb med PageSpeed: Att optimera hemsidan för hastighet är aldrig kul. Är bilden rätt storlek? Är hemsidan för stor, eller använder jag rätt bildformat? Med HostUp behöver du inte tänkta på detta. Detta eftersom att de använder sig av PageSpeed som optimerar din hemsida åt dig!

Nackdelar

Precis som vi påpekade tidigare finns det tyvärr alltid nackdelar med varje webbhotell. En sådan nackdel med HostUp var att:

 • Kontrollpanelen är inte på svenska: Deras kontrollpanel är på engelska. Detta kan vara både bra och dåligt men det skulle vara bättre om allt var på svenska istället för att vissa delar är på svenska och andra på engelska som det är nu. Om du använder dig av Google Chromes översättningsfunktion kan du få kontrollpanelen på svenska.

Du väljer själv hur ofta du vill ha säkerhetskopior hos HostUp

Hos HostUp kan du själv välja hur ofta du vill att dina filer ska säkerhetskopieras. Det finns inga begränsningar på hur många, eller hur ofta du vill säkerhetskopiera din hemsida – så vidare du har tillräckligt med lagringsutrymme.

HostUp säkerhetskopiering
Konfiguration av säkerhetskopiering

Precis som att cPanel och DirectAdmin gör det lättare för dig att hantera din hemsida genom att erbjuda en kontrollpanel gör även ApisCP det.

Fortification

Säkerhet blir allt viktigare och ApisCP är en kontrollpanel som verkligen sätter säkerhet framför allt annat.

De har en unik funktion som heter Fortifikation. Fortifikation separerar webbserverns skrivåtkomst. Om din hemsida skulle bli hackad kan hackaren endast modifiera de filer som de har behörighet till.

En hackare kan inte ändra systemfiler, eller kolla igenom dina personliga mejl, ssh nycklar eller andra filer som de inte har behörighet till. Detta begränsar skadan som en hacker attack kan medföra.

fortification diagram

Mejl med DKIM, DMARC och SPF

Att ditt mejl hamnar i skräpkorgen är aldrig kul. Men det kan också medföra stora kostnader. HostUp har utfört åtgärder som ska förhindra detta. De använder sig av MailChannels som säger sig säkerställa leveransen av epost samtidigt som kontot automatiskt konfigureras med ovanstående säkerhetsfunktioner.

DMARC är nog den viktigaste funktionen. Du kanske själv har märkt att du har fått mejl från Jula eller andra butiker som säger att du har vunnit massor av pengar. Detta är såklart fake. Anledningen du får dessa mejl är eftersom att deras webbhotell inte använder sig av DMARC. DMARC gör så att dina epost meddelanden signeras kryptografiskt. Detta bidrar till bättre leverans av epost samt att lurendrejare inte kan utge sig för att vara dig och skicka epost från din mejladress.

Snabbaste hastigheten hittills – 181 ms

Nedan ser du en graf för den genomsnittliga hastigheten och upptiden från platser runt om i norden.

HostUp upptid och hastighet graf

Snabba sidladdningstider är definitivt väsentliga för alla webbplatser, men speciellt när det gäller företagssidor. Att ha en seg webbsida resulterar i lägre intäkter, Google ranking, samt sämre användarupplevelse. Vi har alla märkt hur jobbigt det är när webbplatser är riktigt långsamma, eller hur irriterande det kan vara när en video bara buffrar, och du vill väl inte att det ska vara din webbplats, eller hur?

Sidhastighet har varit en rankningsfaktor på Google sedan åtminstone 2010, och enligt Sean Work överger 40% av besökarna en webbplats som tar mer än 3 sekunder att ladda.

Eftersom dess stora betydelse har vi skapat en WordPress-webbplats med HostUp och mäter hur lång tid det tar att ladda hemsidan från platser över hela Europa, varje minut! Vi har valt att välja ut 4 olika platser inom norden som visas i tabellen nedan. Detta för att kunna ge dig en bra överblick på hur snabbt webbhotellet är, och kunna jämföra det med andra webbhotell.

PlatsFörsta besöket
Stockholm, Sverige119 ms
Oslo, Norge129 ms
Köpenhamn, Danmark188 ms
https://upptid.webbhotellinfo.se/8014594

Upptid på mer än 99.99%

Upptid, eller drifttid är bland den viktigaste meriten när du väljer ett webbhotell, betydligt viktigare än hastighet eftersom att om webbplatsen är nere så går den ju såklart inte att besöka och dess hastighet blir oändligt långsam!

På grund av dess vikt har vi och kommer att fortsätta att övervaka våran WordPress testsida för att se när det är driftfel, hur ofta och hur länge. Vi har precis börjat med denna webbsida så än så länge har vi inte så mycket statistik, men det kommer att förändras med tiden!

Statistik på HostUp genomsnittliga upptid:

 • Juli 2021 genomsnittlig upptid: 99.99%
 • Juni 2021 genomsnittlig upptid: 100%
 • Maj 2021 genomsnittlig upptid: 100%
 • April 2021 genomsnittlig upptid: 100%
 • Mars 2021 genomsnittlig upptid: 100%

Detta betyder med andra att din webbplats är nere i genomsnitt 0 sekunder per månad!

Snabb information om vårt övervakningsverktyg:

Vårt övervakningsverktyg besöker webbplatsen varje minut, varje timme, dygnet runt och rapporterar eventuell driftstopp. På slutet av varje månad ser vi över resultaten och uppdaterar det ovan. Detta betyder att vi kan se den verkliga driftstiden, snarare än om vi bara märkte det manuellt.

Ingen Upptid Garanti

HostUps SLA nämner ingenting om en kompensation om din webbsida skulle gå ner på grund av fel med deras servrar.

45 dagars öppet köp

HostUp har hela 45 dagars öppet köp på deras webbhotell. Detta kan jämföras med Miss hosting som också erbjuder 45 dagar öppet köp och Loopia som erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Det finns dock några undantag från denna som är viktigt att känna till. Det inkluderar inte tillägg som SSL-certifikat och domännamn. Samma sak gäller för andra extrafunktioner.

Kundtjänst

HostUp kundtjänst är svensktalande. De erbjuder mejl och chatt support. Tyvärr erbjuder de inte 24/7 support.

De har också en blogg för självsupport med ett stort utbud av artiklar.

Planer och funktioner

En snabb överblick över deras 2 webbhotellpaket och funktioner:

hostup webbhotell

Start – 9kr/mån – förnyas för 39kr/mån:

 • Obegränsat antal hemsidor
 • 10 GB Lagringsutrymme
 • 1GB Minne

Företag – 29kr/mån – förnyas för 89kr/mån:

 • Obegränsat antal hemsidor
 • 20 GB Lagringsutrymme
 • 3GB Minne

Obegränsad – 39kr/mån – förnyas för 149kr/mån:

 • Obegränsat antal hemsidor
 • Obegränsat antal filer/inodes
 • Gratis Domän
 • 50 GB Lagringsutrymme
 • 6GB Minne

En funktion som gör HostUp ganska så unika inom industrin är användningen av CPU-tid som begränsning. Vad är då CPU-tid för någonting? Vi börjar med några definitioner.

 • 1 sekund CPU-tid är det samma som om att du skulle fullt använda en CPU i en sekund. Den totala användningen återställs på ett 24 timmars intervall
 • De flesta webbhotell ger dig tillgång till en eller två CPU. De brukar skriva det som 100% CPU, 200% CPU.

Om du behöver installera ett plugin, eller får massor av besökare vid ett tillfälle behöver du inte oroa dig för att du har en gräns när det gäller hur många CPU du har. Istället är det den totala mängden processor kraft som använts under dygnet som spelar roll. Smart va?

Sammanfattning & rekommenderar vi HostUp?

Ja, vi rekommenderar HostUp.

HostUp
+ Upptid (99.99%)
+ Hastighet (181 ms)
+ Servrar i Sverige
+ Snabbaste webbhotellet
+ Massor med ram minne
+ Billigt

HostUp webbhotell må inte vara det billigaste av alla de webbhotellen vi har tittat på, men det är definitivt det bästa. Upptiden som vi hittills har sett ligger på 99.99%. Sidhastigheten ligger på endast 181ms, och de använder sig av Apache webbserver. Förnyelsekostnaden är dock inte densamma. De erbjuder support på svenska. De har också öppet köp på hela 45 dagar, så om det inte uppfyller dina förväntningar är du fri att säga upp webbhotellet utan kostnad.

Kostnaden för HostUp’s webbhotell ligger på ungefär samma pris som Miss hosting, men du får så mycket mer för pengarna! Det är det snabbaste och mest prisvärda webbhotell vi har testat än så länge.

Det finns inga recensioner ännu.

Webbhotell Info